2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

Post by sklet » Thu, 23 Feb 2006 08:44:54


I've gone through about 30+ google results looking for the magic answer to
this problem. I have a brand new machine with a brand new install of Sql
Server 2005 express. I am trying to connect via SQLCMD in a command window
with the following info: SQLCMD -S 192.168.1.103 -U **** -P ******!

the ip is my local machine and the machine that SS2005 Express is installed
on.

-U is a login that I created. I have set authentication to mixed mode

Not sure what else to try. Anyone have any hints?
 
 
 

2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

Post by Michael Ho » Thu, 23 Feb 2006 09:07:42

Have you enabled remote connections? Yes, you have to explicitly enable it
to accept connections from external machines. Doesn't matter what libraries
or connection strings you are sending. If remote connections are not
enabled, the only thing that any SQL Server 2005 database will respond to is
something from the machine it resides on.

--
Mike
http://www.yqcomputer.com/
Disclaimer: This communication is an original work and represents my sole
views on the subject. It does not represent the views of any other person
or entity either by inference or direct reference.

 
 
 

2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

Post by David Brow » Thu, 23 Feb 2006 09:09:17


By default SqlExpress uses an instance name of SQLEXPRESS. Your connection
info would be correct for the default instance, not a named instance.

Try

SQLCMD -S 192.168.1.103\SQLEXPRESS -U **** -P ******!


How to: Connect to the Database Engine Using sqlcmd.exe
http://www.yqcomputer.com/ (d=robot)/ms188247.aspx

Also to user the instance name you need the SQL Browser service started.

And double check in Computer Management\SQL Server Configuration
Manager\Protocols for SQLEXPRESS TCP/IP is enabled for that IP interface.

David
 
 
 

2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

Post by sklet » Thu, 23 Feb 2006 10:41:11

Hi Michael,

I have enabled them the only way I know how, what I did was use "SQL Server
Surface Are Configuration" app and checked the "Using TCP/IP only" option
under the "Local and remote connections" section. This is one of the first
things that I did. I should have mentioned that in my original post,
apologies.

Any other ideas?
 
 
 

2005 remote connection problem (yes, I have enabled TCP/IP)

Post by sklet » Thu, 23 Feb 2006 10:43:06

Hi David,

I have tried to specify the name in the address, it doesn't make a
difference I'm afraid.

"David Browne" <davidbaxterbrowne no potted XXXX@XXXXX.COM > wrote in